Topic outline
- General
- Γενική επισκόπηση σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμΠΟ στην Ευρώπη
Γενική επισκόπηση σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμΠΟ στην Ευρώπη
Η ΕΕ προωθεί την ενεργό ένταξη και την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, σύμφωνα με την προσέγγιση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε θέματα αναπηρίας. Η αναπηρία είναι ζήτημα δικαιωμάτων και όχι θέμα διακριτικής ευχέρειας. Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται επίσης στον πυρήνα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), της οποίας συμβαλλόμενο μέλος είναι και η ΕΕ http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1137
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εγκρίθηκε το 2010, βασίζεται στην UNCRPD. Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσιεύθηκε έκθεση προόδου που παρουσιάζει τα επιτεύγματα, έως το 2016, όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής. Απαριθμεί ορισμένες απτές επιτυχίες και περιγράφει την εφαρμογή της UNCRPD από την ΕΕ, μεταξύ άλλων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Επιβεβαιώνει επίσης την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή στρατηγική που θα συνεχίσει να υλοποιεί τους στόχους της, λαμβάνοντας υπόψη τις καταληκτικές παρατηρήσεις του ΟΗΕ.
Οι στόχοι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020 επιδιώκονται με δράσεις σε οκτώ τομείς προτεραιότητας:
1. Οι στόχοι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020 επιδιώκονται με δράσεις σε οκτώ τομείς προτεραιότητας:
2. Συμμετοχή: διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της ιθαγένειας της ΕΕ- άρση των εμποδίων για την ισότιμη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και στις δραστηριότητες αναψυχής- προώθηση της παροχής ποιοτικών κοινοτικών υπηρεσιών.
3. Ισότητα: καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και προώθηση των ίσων ευκαιριών.
4. Απασχόληση: να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που εργάζονται στην ανοικτή αγορά εργασίας. Αντιπροσωπεύουν το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ σε ηλικία εργασίας, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό.
5. Εκπαίδευση και κατάρτιση: προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της δια βίου μάθησης για φοιτητές και μαθητές με αναπηρίες. Η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και δια βίου μάθηση επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει διάφορες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία. Αυτές περιλαμβάνουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις ειδικές ανάγκες και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και μια ειδική ομάδα μελέτης για την αναπηρία και τη δια βίου μάθηση.
6. Κοινωνική προστασία: προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
7. Υγεία: προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και συναφείς εγκαταστάσεις.
8. Εξωτερική δράση: προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στα προγράμματα διεύρυνσης της ΕΕ και στα διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα.
Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων σε θέματα αναπηρίας (ANED), το οποίο παρέχει στην Επιτροπή ανάλυσεις σχετικά με τις καταστάσεις, τις πολιτικές και τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο των χωρών της Ευρώπης. Το ANED διαχειρίζεται επίσης το διαδικτυακό εργαλείο DOTCOM, το οποίο παρέχει μια επισκόπηση των βασικών μέσων στα κράτη μέλη και στην ΕΕ που απαιτούνται για την εφαρμογή της UNCRPD. Η δημιουργία του εργαλείου ήταν μία από τις δράσεις που προβλέπονται στον κατάλογο δράσεων (2010-2015) που συνοδεύει την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία. Το Εργαλείο DOTCOM δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2012 και επικαιροποιείται κάθε χρόνο.
- Οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη
Οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη
Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης είναι η ομάδα αναπηρίας με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους στην αναζητηση εργασίας δεν είναι η αναπηρία τους, λένε οι ειδικοί (πηγή: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/workplace-prejudice-keeps-blind-people-out-of-employment/)
Σύμφωνα με τις εκθέσεις Hidden Majority (μετ. Κρυφή Πλειοψηφία) (http://www.euroblind.org/publications-and-resources/guidelines#_Hidden) υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην οικονομική δραστηριότητα των τυφλών στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.
Οι εκθέσεις Hidden Majority είναι μια σειρά εκθέσεων που καλύπτουν τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Οι εκθέσεις έχουν συμπεριλάβει στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί όπου αυτά είναι διαθέσιμα και αναφέρονται στην κατάσταση της απασχόλησης των τυφλών στις χώρες αυτές. Η ομάδα έργου περνούσε αρκετές ημέρες σε κάθε χώρα παίρνοντας συνεντεύξεις από φορείς χάραξης πολιτικής, ΜΚΟ και όπου ήταν δυνατόν από τα τυφλά άτομα που επηρεάζονται από τις πολιτικές της χώρας (πηγή: https://www.euractiv.com/section/uk-europe/interview/blind-rights-activist-in-the-uk-66-of-visually-impaired-are-unemployed/)
To Hidden Majority είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών http://www.euroblind.org/
Η οικονομική δραστηριότητα των ΑμΠΟ είναι γενικά χαμηλή στην Ευρώπη, αλλά διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Η έκθεση "Hidden Majority" δείχνει ότι το βιοτικό επίπεδο των τυφλών διαφέρει σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ομοιόμορφη γήρανση του πληθυσμού και οι προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας πλήττουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ως στρατηγικό στόχο να υποστηρίξει τα άτομα με αναπηρία να καταστούν οικονομικά ενεργά, είτε στην κύρια αγορά εργασίας είτε σε ειδικές παροχές, ανάλογα με τις ικανότητές τους. Οι εκθέσεις του Hidden Majority προειδοποιούν ότι η ΕΕ απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκθέσεις, κανένα από τα κράτη μέλη που εξετάστηκαν, εκτός από τη Σουηδία, δεν έχει εξασφαλίσει ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας που να πλησιάζει το 50%, και τα περισσότερα εξακολουθούν να αγωνίζονται για να επιτύχουν ή να διατηρήσουν ένα ποσοστό που να πλησιάζει το 33%, ενώ στη Ρουμανία, από την άλλη πλευρά, το 86% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας με προβλήματα όρασης ήταν οικονομικά ανενεργό.
Το ποσοστό οικονομικής αδράνειας ποικίλλει ευρέως. Υπάρχει επίσης τεράστια ποικιλία στον τύπο της παρεχόμενης απασχόλησης. Στην Ισπανία το 80% ασχολείται με την πώληση κρατικών λαχείων. Αν κοιτάξετε την Ιταλία, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τα λεγόμενα "επιφυλασσόμενα επαγγέλματα" για τυφλούς. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης τείνουν να διοχετεύονται σε θέσεις εργασίας που θεωρούνται θέσεις εργασίας τυφλών (πηγή: https://www.euractiv.com/section/uk-europe/interview/blind-rights-activist-in-the-uk-66-of-visually-impaired-are-unemployed/)
Το φάσμα των λεγόμενων "αποκλειστικών επαγγελμάτων" είναι αρκετά ευρύ. Δεν είναι μόνο η τηλεφωνία - αν και αυτή παραμένει μια από τις κύριες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και περιπτώσεις απασχόλησης σε πιο τυπικά/ευρέως διαδομένα επαγγέλματα του γενικότερου πληθυσμού.
Η πιο συνηθισμένη και σύγχρονη προσέγγιση είναι η κατάρτιση των τυφλών και η ενθάρρυνσή τους να ενταχθούν στην κύρια αγορά εργασίας. Η Σουηδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία διαθέτουν εξελιγμένα δίκτυα υποστήριξης και παρέχουν έναν υπεύθυνο υποστήριξης όπου αυτό απαιτείται, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι υποστήριξης πληρώνονται από το κράτος. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με το αν οι θέσεις εργασίας αυτές είναι περισσότερο διαθέσιμες στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, αλλά μιλώντας με εντυπώσεις, θα υποπτευόταν κανείς ότι περισσότερες θέσεις εργασίας όπως αυτή, είναι διαθέσιμες στον δημόσιο τομέα.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Ισπανία έχει αρχίσει να αλλάζει την προσέγγισή της μακριά από τα "επιφυλασσόμενα επαγγέλματα", αλλά φαίνεται να έχουν την άποψη ότι είναι καλύτερο να πουλάς κρατικά λαχεία παρά να μην πουλάς τίποτα.
Η Πολωνία είναι μια πολύ έντονη αντίθεση με τη Ρουμανία. Το ποσοστό αδράνειας είναι υψηλό στην Πολωνία, αλλά εργάζονται συστηματικά για να αλλάξουν την κατάσταση και να ενεργοποιήσουν τους τυφλούς και έχουν ένα σύστημα υποστήριξης της απασχόλησης που βασίζεται σε δικαιώματα. Η πρόβλεψη είναι ότι θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί μια κυρίαρχη αγορά. Η Ρουμανία ήταν πολύ πίσω και πολλοί τυφλοί φεύγουν από τη φτώχεια (πηγή: https://www.euractiv.com/section/uk-europe/interview/blind-rights-activist-in-the-uk-66-of-visually-impaired-are-unemployed/)
Στη Σουηδία υπάρχει υψηλό ποσοστό απασχόλησης, αλλά μόνο το 13% αυτής της ομάδας εργάζεται με πλήρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι με μερική απασχόληση. Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την κατάσταση αυτή. Κάποιοι λένε ότι οι εργοδότες υπόκεινται σε σημαντικό νομικό περιορισμό για να μην απολύσουν ένα άτομο που τυφλώνεται, και ότι αυτό οδηγεί τους εργοδότες να οδηγούν τα άτομα με προβλήματα όρασης σε εργασία μερικής απασχόλησης. Άλλοι διαφωνούν και λένε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα προτιμούσαν να εργάζονται με μερική απασχόληση. Οι σύγχρονες συνθήκες απασχόλησης για τους τυφλούς μπορεί να είναι πολύ δύσκολες και οι μετακινήσεις μπορεί να αποτελούν τεράστια επιβάρυνση. Έτσι, η μερική απασχόληση μπορεί να είναι μια ορθολογική λύση σε αυτές τις συνθήκες και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποια από τις δύο αυτές απόψεις είναι πιο ουσιαστική. (πηγή: https://www.euractiv.com/section/uk-europe/interview/blind-rights-activist-in-the-uk-66-of-visually-impaired-are-unemployed/)
Πώς μπορούν εκθέσεις όπως αυτή να βοηθήσουν τα τυφλά άτομα
Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήμα στα διάφορα κράτη μέλη όλης της Ευρώπης. Οι οργανώσεις τυφλών στα κράτη μέλη πρέπει να μελετήσουν αυτές τις εκθέσεις και να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να αντιγραφούν. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, υπάρχει ισχυρή "νομοθεσία διατήρησης". Σύμφωνα με αυτήν, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει έναν εργαζόμενο που χάνει την όρασή του ή - όπου είναι δυνατόν - να προσφέρει παρόμοια απασχόληση. Τέτοια νομοθεσία διατήρησης δεν υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη και δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να εισαχθεί σε άλλες δικαιοδοσίες.
- Η τεχνολογία ως ευκαιρία και ως πρόκληση στην απασχόληση τυφλών ατόμων
Η τεχνολογία ως ευκαιρία και ως πρόκληση στην απασχόληση τυφλών ατόμων
- Στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα σημειώθηκαν δραματικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας. Πρώτα, το μαγνητόφωνο, έπειτα η εξαιρετική πρόοδος της τηλεόρασης. Και τέλος, οι υπολογιστές, με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών. Τα μαγνητόφωνα διευκόλυναν πολύ περισσότερο τους τυφλούς εργαζόμενους να εκτελούν γραφειοκρατικές και διοικητικές εργασίες. Αν αποδείκνυαν ότι μπορούσαν να κάνουν μια δουλειά τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο και "ο επόμενος άνθρωπος", είχαν δικαίωμα να προσληφθούν.
Η πρόσβαση στην τηλεόραση, ως ψυχαγωγικό ενδιαφέρον, επέτρεψε στα τυφλά άτομα να απολαύσουν μια συνηθισμένη δραστηριότητα.
Πάνω απ' όλα, οι υπολογιστές έγιναν προσβάσιμοι σε τυφλούς, οι οποίοι γρήγορα έγιναν προγραμματιστές, αναλυτές και εκπαιδευτές. Αλλά ακόμη περισσότερο, ένας τυφλός επαγγελματίας μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή με φωνητική σύνθεση ή οθόνη Braille για να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του ένας μη τυφλός συνάδελφος.
Όλα αυτά ακούγονται θαυμαστά, και σε σύγκριση με είκοσι πέντε χρόνια πριν, είναι. Αλλά τίποτα δεν κινείται πιο γρήγορα από την τεχνολογία, και πρέπει να τρέξουμε για να μη μείνουμε στάσιμοι. Για παράδειγμα, πετύχαμε μια συμφωνία ότι οι ιστότοποι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε τυφλούς, έχοντας πάντα κείμενο ως εναλλακτική λύση στα γραφικά. Αλλά αυτά τα δικαιώματα δεν είναι εύκολο να επιβληθούν. (πηγή:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1705870/)
Κοινές προκλήσεις απειλούν τους τυφλούς παντού
Επιπλέον, δύο ζητήματα επηρεάζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης όπου και αν ζουν στην Ευρώπη: το γεγονός ότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται, ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού σε όλη την ήπειρο, και η τεχνολογική επανάσταση.
Η τεχνολογία προσφέρει αναμφίβολα ευκαιρίες για τους τυφλούς, από τις χειρουργικές τεχνολογίες που μπορούν να αναβάλουν την επιδείνωση της όρασης, μέχρι τις τροποποιήσεις που επιτρέπουν στους Δανούς να ακούν τους υπότιτλους που τους διαβάζουν ενώ παρακολουθούν τηλεόραση.
Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στην τεχνολογία και το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από την τύφλωση.
Πολλοί τυφλοί δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την υποστηρικτική τεχνολογία. Πολλές φορές η απόκτηση του εξοπλισμού είναι ευκολότερη από το να σας μάθει κάποιος πώς να τον χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, η τεχνολογία προσαρμόζει ριζικά τα υπάρχοντα προϊόντα και η τεχνολογική πρόοδος τροποποιεί επίσης τα υπάρχοντα αγαθά και προϊόντα με τρόπους που δημιουργούν καθημερινές προκλήσεις για τους τυφλούς.
Το λογισμικό Text-to-speech μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την "ανάγνωση" ψηφιακών αρχείων ή κειμένου, ενώ δίνεται και η δυνατότητα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων με τη χρήση συνθετικής φωνής να τα διαβάζει, καθώς επίσης υπάρχουν διαθέσιμες ψηφιακές συσκευές που παράγουν γραφή Braille σε πραγματικό χρόνο σε σύνδεση με πληκτρολόγιο Braille.
Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος των ιστότοπων είναι πλήρως προσβάσιμο από τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση και μόνο το 5% των βιβλίων παράγεται σε μορφές, είτε ηλεκτρονικές είτε φυσικές - όπως τα χάρτινα βιβλία μεγάλου μεγέθους - που μπορούν να διαβαστούν από τυφλούς ή τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχετικά εύκολο για τους τυφλούς να αποκτήσουν υποστηρικτική τεχνολογία. Αλλά πολλοί τυφλοί δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα μηχανήματα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο για τους τυφλούς να βρουν ένα άτομο που μπορεί να τους διδάξει πώς να χρησιμοποιούν ένα τέτοιο μηχάνημα παρά να αποκτήσουν το ίδιο το μηχάνημα.
Είναι πιο δύσκολο για τα άτομα, τα οποία ήταν σε θέση να βλέπουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Γι' αυτούς είναι πραγματικά δύσκολο να συνηθίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τώρα τα πράγματα. Πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. (πηγή: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/blind-europeans-divided-by-living-standards-united-by-obstacles/)
- Προκατάληψη και ανεργία
Προκατάληψη και ανεργία
Η προκατάληψη (μισαλλοδοξία ή διάκριση σε βάρος ενός ατόμου ή μιας ομάδας) οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένας τυφλός θα είναι πάντα λιγότερο αποτελεσματικός από τον μην τυφλό ομόλογό του. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα τυφλό άτομο πρέπει να έχει "τύχη" (όχι δικαιώματα) για να βρει έναν εργοδότη που θα αποφασίσει ότι "θα το ρισκάρει".
Όπως αναφέρει και ο Δρ Σάμιουελ Τζόνσον "Η προκατάληψη, που δεν βασίζεται στη λογική, δεν μπορεί να εξαλειφθεί με επιχειρήματα"
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 αναφέρει την αναπηρία μόνο μία φορά (άρθρο 25). Υπήρχε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε "θεσμοθετημένη προκατάληψη" κατά των τυφλών στον εργασιακό χώρο. Όμως, σε όλη την Ευρώπη, τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά.
Υπήρξαν δύο αλληλένδετοι παράγοντες που οδήγησαν στο να αναγνωριστούν και να εφαρμοστούν τα δικαιώματα των τυφλών σε ορισμένες χώρες.
- κοινωνική πολιτική και νομοθεσία
- τεχνολογία
Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1705870/
Ωστόσο, οι τυφλοί και τα άτομα με βαριά προβλήματα όρασης έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ομάδων ατόμων με αναπηρία, παρά τη μεγάλη επιθυμία τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με κοινωνικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των τυφλών.
Αλλά η προκατάληψη στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι ακόμη πιο παραλυτική από την αναπηρία, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.
Η έρευνα, που διεξήχθη από τη Εταιρεία Τυφλών Δανίας, δείχνει ότι η προκατάληψη είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί τυφλοί στη Δανία είναι άνεργοι. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από ένας στους τρεις Δανούς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ύπαρξη ενός συναδέλφου με προβλήματα όρασης.
"Υπάρχει γενικά μια μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι τυφλοί. Ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα αφορά έναν τυφλό φίλο μου. Σε μια συνέντευξη για δουλειά την ρώτησαν αν χρειάζεται βοήθεια για να πάει στην τουαλέτα. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε", λέει ο Thorkild Olesen, πρόεδρος της Εταιρείας Τυφλών Δανίας.
"Μια άλλη προκατάληψη είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι η ύπαρξη ενός τυφλού συναδέλφου θα σήμαινε περισσότερη δουλειά για τους ίδιους. Πιστεύουν ότι ένας τυφλός δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως κάποιον που δεν έχει προβλήματα με την όρασή του. Συχνά αποδεικνύεται ότι, αφού προσληφθεί ένας τυφλός, μετά από λίγο καιρό δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα", δήλωσε ο Olesen στη EURACTIV.
Το 12% των 9.500 μελών της Εταιρείας Τυφλών Δανίας έχει σήμερα εργασία. Ωστόσο, το 70% των ατόμων μεταξύ 18 και 65 ετών λαμβάνουν παροχές πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία καθιστούν τους τυφλούς την ομάδα ατόμων με αναπηρία με τη μικρότερη παρουσία στην αγορά εργασίας.
Πηγή: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/workplace-prejudice-keeps-blind-people-out-of-employment/- κοινωνική πολιτική και νομοθεσία
- Οι τυφλοί, οι διακρίσεις και ο νόμος
Οι τυφλοί, οι διακρίσεις και ο νόμος
Από το 1997, τα δεκαπέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει το άρθρο 13 της ενοποιημένης συνθήκης. Αυτό ορίζει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσουν μέτρα κατά των διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Τα τελευταία χρόνια εισήχθη μια οδηγία για τις διακρίσεις στην απασχόληση.
Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν "μια συνολική και ολοκληρωμένη διεθνή σύμβαση για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία". Αυτό είναι πιθανό να προχωρήσει αργά. Ωστόσο, από το 1993, έχουμε τους (μη νομικά δεσμευτικούς) πρότυπους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για την εξίσωση των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είχαν κάποια επίδραση στην κρατική νομοθεσία.
Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη εισήχθη το επίδομα διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, το οποίο αντανακλά το γεγονός ότι οι τυφλοί χρειάζονται αποζημίωση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος των αυξημένων καθημερινών δαπανών διαβίωσης. Άλλες μορφές θεσμοθετημένης υποστήριξης έχουν δώσει στα τυφλά άτομα δικαιώματα για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1705870/
- Κύριες συστάσεις για τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα των ΑμΠΟ
Κύριες συστάσεις για τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα των ΑμΠΟ
Η κυριότερη σύσταση είναι η ανάγκη να αναπτυχθούν υπηρεσίες υποστήριξης που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η τύφλωση έχει ειδικά προβλήματα: η κατάρτιση, η παροχή υποστήριξης και οι ειδικές θεραπείες πρέπει να χρηματοδοτηθούν.
Πρέπει να εξισορροπηθούν οι αστάθμητοι παράγοντες. Το ποσοστό αδράνειας στην Ιταλία είναι κάτω από 50%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία είναι περίπου 66% από τις στατιστικές που έχουμε διαθέσιμες. Η εντύπωση είναι ότι η Ιταλία έχει χαμηλότερο ποσοστό, το ίδιο και η Ισπανία, αλλά το πετυχαίνουν αυτό συγκεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην αποκλειστική απασχόληση.
Στη Σουηδία υπάρχει υψηλό ποσοστό απασχόλησης, αλλά μόνο το 13% αυτής της ομάδας εργάζεται με πλήρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι με μερική απασχόληση. Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την κατάσταση αυτή. Κάποιοι λένε ότι οι εργοδότες βρίσκονται κάτω από σημαντική νομοθετική υποχρέωση να μην απολύουν ένα άτομο που τυφλώνεται, και ότι αυτό οδηγεί στην επιλογή των θέσεων εργασίας με μερική απασχόληση.
Μια καλή λύση θα ήταν να συγκεντρωθεί σε ένα μέρος όλη η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με την ένταξη των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης στην αγορά εργασίας. Ένα εθνικό κέντρο πόρων θα εξασφάλιζε ότι θα επιτυγχάνεται μια στοχευμένη ειδική συμβουλευτική για τυφλά παιδιά, νέους και ενήλικες όσον αφορά την εκπαίδευση από το σχολείο μέχρι την απασχόληση. Αυτό θα έσπαγε το αρνητικό σπιράλ όπου όλο και λιγότεροι τυφλοί αποκτούν εκπαίδευση. Η ιδέα θα ήταν να συγκεντρωθεί όλη η εθνική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Θα έκανε λιγότερο γραφειοκρατικό τόσο για τα άτομα με προβλήματα όρασης, όσο και για τους εργοδότες, τους συναδέλφους και τους πολιτικούς να βρουν τις συμβουλές που χρειάζονται, για παράδειγμα σε σχέση με την πρόσληψη ενός ατόμου με προβλήματα όραση.
Πηγή: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/workplace-prejudice-keeps-blind-people-out-of-employment/
- Πρόσθετες πηγές για μελέτη
Πρόσθετες πηγές για μελέτη
Επίσημα έγγραφα της ΕΕ
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (μετ. Σύμπραξη καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση) [σύνδεσμος διαθέσιμος μόνο στην Αγγλική γλώσσα]
- EU Framework for the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities (μετ. Πλαίσιο της ΕΕ για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία)
- Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα European
Accessibility Act
- Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας EU Disability Card
Διεθνείς οργανισμοί
- Διεθνής Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation): Vision
2020: The Right to Sight (μετ. Όραμα 2020: Το δικαίωμα στην όραση) [πηγή διαθέσιμη μόνο στην Αγγλική γλώσσα]
- Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία United
Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (μετ. Σύμπραξη καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση) [σύνδεσμος διαθέσιμος μόνο στην Αγγλική γλώσσα]