Topic outline
- General
- Εισαγωγή
Εισαγωγή
Μια ευκαιρία να προμοτάρετε τον εαυτό σας
Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ικανοί, οι τυφλοί και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης συχνά παραβλέπονται από τους υπεύθυνους προσλήψεων και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ενώ πολλά άτομα με προβλήματα όρασης θέλουν να εργαστούν και εκτιμούν την ικανοποίηση και την αυτοπεποίθηση που συνεπάγεται η απασχόληση, λόγω των προκαταλήψεων που έχουν ορισμένοι εργοδότες, σπάνια τους δίνονται ευκαιρίες να λάμψουν.
Για κάποιον που είναι τυφλός ή με προβλήματα όρασης η εύρεση εργασίας μπορεί να είναι αποθαρρυντική και αποκαρδιωτική. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Αυτός ο οδηγός προσφέρει σε όσους αναζητούν εργασία με προβλήματα όρασης ορισμένες πολύτιμες πληροφορίες και άλλους πόρους που θα τους βοηθήσουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους, ξεκινώντας από την αρχή - γράφοντας ένα ελκυστικό και αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα (CV)
Δεν υπάρχει τέλειο βιογραφικό σημείωμα, γι' αυτό και το περιεχόμενο του ιδανικού βιογραφικού καθορίζεται από τη θέση και το άτομο που υποβάλλει την αίτηση. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες του βιογραφικού σας σημειώματος για να αποφασίσουν πόσο κατάλληλο άτομο είστε για τη θέση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσετε τις πληροφορίες του βιογραφικού σας σημειώματος στη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση.
Το βιογραφικό σημείωμα περιγράφει τα προσωπικά σας στοιχεία και τις σχετικές δεξιότητες, την εμπειρία και τα προσόντα σας. Χρησιμοποιείται για να σας βοηθήσει να "πουλήσετε τον εαυτό σας" σε έναν υποψήφιο εργοδότη, τονίζοντας τα δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά σας. Στόχος του βιογραφικού σημειώματος είναι να σας εξασφαλίσει μια συνέντευξη.
Είναι σημαντικό να έχετε πάντα έτοιμο ένα υψηλής ποιότητας, πρόσφατο βιογραφικό σημείωμα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο όποτε σας το ζητήσει ένας πιθανός εργοδότης. Οι περισσότεροι εργοδότες θα σας ζητήσουν επίσημα να υποβάλετε βιογραφικό σημείωμα σε κάποιο σημείο της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Το βιογραφικό σας σημείωμα μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία να "πουλήσετε" τον εαυτό σας σε έναν εργοδότη πριν από μια συνέντευξη. Λάβετε υπόψη σας ότι συνήθως θα πρέπει να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, αντί να στείλετε ένα γενικό βιογραφικό σημείωμα.
Πριν από τη σύνταξη ενός βιογραφικού
Το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε ποιοι είστε, τι μπορείτε να κάνετε και κυρίως τι θέλετε να κάνετε. Μόνο αφού ορίσετε τον επαγγελματικό σας στόχο μπορείτε να ετοιμάσετε ένα βιογραφικό σημείωμα.
Προκειμένου να προβληματιστείτε πάνω σε αυτό το θέμα, παραθέτουμε ορισμένες καθοδηγητικές ερωτήσεις:
- Ποιος είναι ο επαγγελματικός μου στόχος; Τι είδους εργασία σκοπεύω να διεκδικήσω;
- Σε τι είδους εταιρεία (δημόσια, ιδιωτική,...); Σε ποιον τομέα;
- Ενδιαφέρομαι για μία μόνο θέση ή για περισσότερες από μία;
- Σε ποιο βαθμό οι επαγγελματικές και εκπαιδευτικές μου εμπειρίες συνάδουν με τον στόχο μου;
- Ποιες είναι οι κύριες δεξιότητες που έχω αναπτύξει και μπορώ να τις χρησιμοποιήσω στο επάγγελμα που με ενδιαφέρει;
- Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσω στην επιδίωξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού στόχου σε σχέση με την οπτική μου αναπηρία;
Αφού απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις, θα είστε σε θέση να αποφασίσετε πώς να προχωρήσετε με τη δημιουργία του βιογραφικού σας σημειώματος:
- Χρειάζομαι μία έκδοση του βιογραφικού μου σημειώματος ή πρέπει να ετοιμάσω διάφορα έγγραφα;
- Ποιές εμπειρίες και δραστηριότητες είναι σημαντικό να αξιοποιήσω; Αποφασίσετε σχετικά με τις εμπειρίες και δραστηριότητες του παρελθόντος, τις οποίες είναι καλύτερα να μην αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα (συμπεριλαμβανομένης της οπτικής αναπηρίας).
Μάθετε τα νομικά σας δικαιώματα
Είτε πρόκειται να πάτε για συνέντευξη είτε εξετάζετε το ενδεχόμενο απασχόλησης γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι νόμοι κατά των διακρίσεων αφορούν εσάς και τον εργοδότη σας στη χώρα/περιοχή σας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD) και έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 που βασίζεται στην UCRPD. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1137&langId=el
Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες σύνταξης βιογραφικού σημειώματος στο επόμενο θέμα...
- Σύνταξη βιογραφικού: βασικοί κανόνες
Σύνταξη βιογραφικού: βασικοί κανόνες
Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι:
- Σύντομο: 2-3 σελίδες το πολύ
- Ξεκάθαρο, τακτοποιημένο και καλά δομημένο: μην ξεχνάτε ποτέ τον οπτικό αντίκτυπο- είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ο υπεύθυνος προσλήψεων/εργοδότης! Επιπλέον, δώστε προσοχή στη γραμματική και τα ορθογραφικά λάθη.
- Λογικό: χρησιμοποιήστε διαφορετικές ενότητες και σημεία με κουκκίδες.
- Συνεκτικό: πρέπει να δείχνει τη συνέχεια μεταξύ της εκπαίδευσής σας και της εργασιακής σας εμπειρίας.
- Πρέπει να επικοινωνεί τις ικανότητές σας για τον ρόλο για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση.
- Πρέπει να γράφεται λαμβάνοντας υπόψη το εξής ερώτημα: γιατί πρέπει να σας προσλάβουμε;
- Πρέπει να εκφράζει με πειστικό τρόπο όχι μόνο αυτά που ξέρετε, αλλά κυρίως αυτά που μπορείτε να κάνετε.
Εάν έχετε προβλήματα όρασης, ιδίως εάν είστε τυφλοί, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας σημείωμα έχει ωραία διάταξη και καλή οπτική παρουσίαση.
Όπως διαβάσατε παραπάνω, η οπτική πτυχή είναι το πρώτο θέμα που λαμβάνει υπόψη του ο υπεύθυνος προσλήψεων κατά την επιλογή των βιογραφικών σημειωμάτων: δεν μπορείτε να διακινδυνεύσετε να μην πάρετε συνέντευξη ή δουλειά μόνο και μόνο επειδή το βιογραφικό σας σημείωμα ήταν οπτικά ακατάστατο, ασαφές και μη καλά δομημένο.
Ζητήστε, λοιπόν, πάντα από κάποιον που εμπιστεύεστε (φίλο/συγγενή/επαγγελματία) να ελέγξει το βιογραφικό σας σημείωμα από μια διορατική άποψη και, τελικά, να το βελτιώσει.
Βεβαιωθείτε, με την υποστήριξη του βλέποντος βοηθού σας, ότι οι παράγραφοι είναι γραμμένες με την ίδια γραμματοσειρά (π.χ. Arial).Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι τίτλοι των διαφόρων κύριων τμημάτων (Προσωπικά στοιχεία, Εκπαίδευση κ.λπ.) γράφονται πάντα με την ίδια γραμματοσειρά.
Ελέγξτε ότι η μορφοποίηση, όπως τα έντονα και τα πλάγια γράμματα, είναι σωστή και προσεκτική, όχι τυχαία.
Το να ζητάτε την υποστήριξη ενός βλέποντος ατόμου για να ελέγξει την οπτική παρουσίαση του βιογραφικού σημειώματος είναι πολύ σημαντικό για τους τυφλούς αναζητούντες εργασία, αλλά φυσικά είναι πολύ χρήσιμο και για τους μερικώς βλέποντες αναζητούντες εργασία. Μην αισθάνεστε απογοητευμένοι επειδή δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Το να ζητάτε υποστήριξη είναι κάτι που κάνετε για τον εαυτό σας, γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη συνέντευξη ή τη θέση εργασίας.
- Δομή βιογραφικού: κύριες ενότητες
Δομή βιογραφικού: κύριες ενότητες
Αν δυσκολεύεστε να γράψετε το βιογραφικό σας σημείωμα, θα σας δώσουμε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.
Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος για τη σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος, αλλά υπάρχουν ορισμένα τυποποιημένα τμήματα που πρέπει να περιέχει. Αυτά είναι τα εξής:
- Προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας
- Προσωπικό προφίλ/δήλωση (προαιρετικά)
- Εκπαίδευση και προσόντα
- Επαγγελματική εμπειρία
- Άλλες εργασιακές εμπειρίες / εθελοντισμός / χόμπι
- Ομιλούμενες γλώσσες / γλώσσες εργασίας
- Τεχνικές δεξιότητες και χρήση υπολογιστών
Ποιες είναι οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχετε σε κάθε τμήμα του βιογραφικού σας;
Τμήμα 1: Προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας
Πρέπει να περιέχει τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως:- όνομα,
- διεύθυνση,
- αριθμός τηλεφώνου,
- e-mail/διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- χρησιμοποιήστε μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (κατά προτίμηση όνομα.επώνυμο@...)
- επαγγελματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. LinkedIn) όταν παρέχετε διαπιστευτήρια κοινωνικής δικτύωσης επιλέξτε προσεκτικά τι θέλετε να μοιραστείτε!
- ημερομηνία γέννησης*, η ημερομηνία γέννησης δεν είναι πλέον απαραίτητη, λόγω των κανόνων για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας (ανατρέξτε στην εθνική σας πρακτική για το αν πρέπει να συμπεριλάβετε την ημερομηνία γέννησης στο βιογραφικό σας σημείωμα)
- Η φωτογραφία είναι απαραίτητη μόνο για δουλειές όπως η υποκριτική και το μόντελινγκ, διαφορετικά είναι θέμα επιλογής. Το αν θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια φωτογραφία σας εξαρτάται από τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση και από την εταιρεία που την προσφέρει. Εάν θα επισυνάψετε τη φωτογραφία σας, βεβαιωθείτε ότι δείχνετε επαγγελματίας.
Τμήμα 2: Προσωπικό προφίλ/δήλωση
Ένα προσωπικό προφίλ / δήλωση σας, παρουσιάζει εσάς ως υποψήφιο. Έχει τη μορφή μιας παραγράφου που περιγράφει τα βασικά πλεονεκτήματα, τα επιτεύγματα και τους στόχους σας. Σε λίγες μόνο προτάσεις, περιγράφετε:Ποιοι είστε, τι έχετε να προσφέρετε και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας.
Παράδειγμα Είμαι ένα ενεργητικό και ενθουσιώδες άτομο που απολαμβάνει τις προκλήσεις και την επίτευξη προσωπικών στόχων. Ο σημερινός επαγγελματικός μου στόχος είναι να εργαστώ στον τομέα της πληροφορικής, επειδή μου αρέσει να εργάζομαι με υπολογιστές, μου αρέσει το περιβάλλον και βρίσκω την εργασία ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική. Η ευκαιρία να μαθαίνω νέες δεξιότητες και να εργάζομαι με νέες τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα ελκυστική για μένα. Ενότητα 3: Εκπαίδευση και προσόντα
Αυτή είναι η ενότητα, όπου παρουσιάζετε τα ακαδημαϊκά σας επιτεύγματα. Δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη σχολή ή το πιο πρόσφατο ακαδημαϊκό σας πρόγραμμα είναι πιο σημαντικό, ξεκινήστε από εκεί και προχωρήστε προς τα πίσω.
Σε όχι περισσότερες από τρες κουκίδες, μπορείτε να απαριθμήσετε τα σημαντικότερα αποτελέσματά σας, όπως ο μέσος όρος του βαθμού σας, τα πιο συναφή μαθήματα και άλλα επιτεύγματα που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για το βιογραφικό σας σημείωμα.
Παράδειγμα Εκπαίδευση και κατάρτιση
2009 – 2013 Πτυχίο Επιστήμης Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
- Βαθμός πτυχίου 5,8 (Καλώς)
- Επαγγελματικές και κοινωνικές πτυχές της πληροφορικής (9)
- Μοντελοποίηση δεδομένων και συστήματα βάσεων δεδομένων (7,5)
- Κατανόηση των πληροφοριακών συστημάτων (7)
- Βαθμός ολοκλήρωσης: 8,2
- Βαθμός απολυτηρίου: 16,3
Τμήμα 4: Επαγγελματική εμπειρία
Το τμήμα της εργασιακής εμπειρίας θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- πρακτική άσκηση και οποιαδήποτε προηγούμενη σχετική εργασία
Αναφέρετε με σαφήνεια τον τίτλο εργασίας σας, τις αρμοδιότητες και τις αρμοδιότητες. Όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε να είστε σχετικά με το τι κάνατε, τόσο το καλύτερο.Ταξινομήστε τις δραστηριότητες σας σε κουκίδες ανάλογα με τη συνάφεια, τοποθετώντας τις πιο σημαντικές στην κορυφή.
Παράδειγμα Ιστορικό απασχόλησης
Ιούνιος 2008 – Σήμερα Υπεύθυνη Πωλήσεων στην εταιρεία Maplins
- Καθοδήγηση και εκπαίδευση νέου προσωπικού πληροφορικής,
- Έρευνα, εγκατάσταση και διαμόρφωση νέων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών,
- Ενημέρωση για τις τελευταίες τεχνολογίες.
- Παροχή εκτεταμένης υποστήριξης ΤΠ σε συναδέλφους και πελάτες,
- Εγκατάσταση και διαμόρφωση λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών υλικού υπολογιστών,
- Παρακολούθησε και συντήρησε συστήματα και δίκτυα υπολογιστών,
- Παραγωγή τεκμηρίωσης απαιτήσεων (διαγράμματα και ροή εργασιών),
- Συντήρηση του δικτύου υπολογιστών και των πληροφοριακών συστημάτων
Τμήμα 5: Άλλη εργασιακή εμπειρία / εθελοντισμός / χόμπι
Στην ενότητα αυτή, αναφέρετε όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχατε εκτός της εκπαίδευσης ή του προηγούμενου εργασιακού σας περιβάλλοντος. Θα μπορούσαν να σχετίζονται με:
- εθελοντική εργασία,
- καθοδήγηση από ομοτίμους,
- όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών,
- αθλητισμός, πολιτισμός κ.λπ.
Η συμπερίληψή τους στο βιογραφικό σας σημείωμα μπορεί να έχει μεγάλη σημασία, ιδίως όταν αναζητάτε εργασία ως νεοεισερχόμενοι. Μπορεί να σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα και να το κάνετε πιο ελκυστικό για έναν μελλοντικό εργοδότη. Εάν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που διεκδικούν την ίδια θέση, αυτό θα μπορούσε σίγουρα να σας φέρει σε πλεονεκτική θέση.
Αυτό λέει πολλά στην εργοδότρια για εσάς, τι σας ευχαριστεί, ποιες δεξιότητες έχετε αναπτύξει εκτός των σπουδών σας ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας. πορείτε να απαριθμήσετε όσες δραστηριότητες θέλετε, αρκεί να δείχνουν ότι διαθέτετε δεξιότητες που ο εργοδότης θα θεωρήσει σχετικές. Και πάλι, χρησιμοποιήστε κουκκίδες για να αναφέρετε τι έχετε κάνει και τι έχετε μάθει.
Σημείωση: το να αναφέρετε σαν χόμπι σας τη φωτογραφία, μπορεί να είναι χρήσιμο για έναν γραφίστα, όχι όμως για έναν διοικητικό υπάλληλο! Επομένως, αναφέρετε μόνο τα χόμπι που θεωρείτε σχετικά με την αίτηση εργασίας.Τμήμ 6: Ομιλούμενες γλώσσες / γλώσσες εργασίας
Για κάθε γλώσσα που γνωρίζετε, αναφέρετε το επίπεδο των γραπτών και προφορικών σας δεξιοτήτων. Αναφέρετε τα μαθήματα που παρακολουθήσατε και τα πιστοποιητικά που πήρατε (αναφέροντας το όνομα του ιδρύματος που διοργάνωσε το μάθημα και τη βαθμολογία που πήρατε). Εάν αναφέρετε το γλωσσικό σας επίπεδο χρησιμοποιώντας την κλίμακα CEFR (μετ: ΚΕΠΑΓ - Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες) για τις γλώσσες, μην ξεχάσετε να το εξηγήσετε (δεν γνωρίζουν όλοι οι εργοδότες αυτή την τυποποίηση της ΕΕ).
Παράδειγμα Προφορική και γραπτή επάρκεια της γαλλικής γλώσσας. Η γλώσσα αυτή εξασκήθηκε και βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια εξάμηνου προγράμματος ανταλλαγής Erasmus στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ (Fr)- Πολύ καλές προφορικές και γραπτές δεξιότητες στα αγγλικά. 2012: "FCE - First Certificate in English" που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Cambridge. Τμήμα 7: Τεχνικές δεξιότητες και χρήση υπολογιστών
Αναφέρετε όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες/ΤΠΕ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πιστοποιητικά π.χ. ECDL.
Παράδειγμα Δεξιότητες προχωρημένου επιπέδου στη σουίτα Microsoft Office, βασικός προγραμματισμός HTML. Τμήμα 8: Πρόσθετες πληροφορίες
Σας δίνεται η ευκαιρία να δώσετε κάποιο προσωπικό ιστορικό που θα βοηθήσει τον εργοδότη να καταλάβει τι είδους άνθρωπος είστε. Σκεφτείτε προσεκτικά τι επιλέγετε να μοιραστείτε! Σε αυτό το τμήμα μπορείτε επίσης να δηλώσετε τη διαθεσιμότητά σας για ταξίδια, μετακινήσεις κ.λπ.
Στο τέλος του βιογραφικού σας σημειώματος, μην ξεχνάτε την ημερομηνία, την υπογραφή σας και να θυμάστε πάντα να στέλνετε ενημερωμένο βιογραφικό σημείωμα! Εάν απαιτείται από τη νομοθεσία της χώρας σας, αναφέρετε την εξουσιοδότηση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων πριν από την ημερομηνία και την υπογραφή σας.
- Διαφορετικοί τύποι βιογραφικού σημειώματος και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται
Διαφορετικοί τύποι βιογραφικού σημειώματος και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται
Τύπος 1: Χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα
Το χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα επικεντρώνεται στην παρουσίαση της εμπειρίας του υποψηφίου ανά εργοδότη, με τις θέσεις εργασίας να παρατίθενται με αντίστροφη χρονολογική σειρά.
Τα χρονολογικά βιογραφικά σημειώματα πρέπει επίσης να περιέχουν μια σύντομη προσωπική δήλωση στο μπροστινό μέρος, η οποία καθορίζει τις βασικές δεξιότητες και τα δυνατά σημεία του υποψηφίου. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος βιογραφικού σημειώματος.
Πώς να δομήσετε ένα χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα;
Ένα χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα χρησιμοποιεί συνήθως την ακόλουθη δομή:
- Προσωπικά στοιχεία (π.χ. όνομα και στοιχεία επικοινωνίας)
- Προσωπικό προφίλ
- Ιστορικό σταδιοδρομίας με αντίστροφη χρονολογική σειρά, εκτός εάν είστε απόφοιτοι ή έχετε πολύ μικρή εργασιακή εμπειρία, οπότε ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με την Εκπαίδευση και τα προσόντα σας.
- Εκπαίδευση και προσόντα
- Πρόσθετες δραστηριότητες
- Δεξιότητες
- Ενδιαφέροντα
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα (+) Μειονεκτήματα (-) Ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους υποβάλλουν αίτηση στον ίδιο κλάδο, καθώς θα καταδείξει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Εάν έχετε κενά στην απασχόλησή σας τα οποία θα προτιμούσατε να μην αναδείξετε, ένα χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα θα τα κάνει πιο εμφανή. Είναι η αγαπημένη μορφή για τους περισσότερους εργοδότες, οι οποίοι θέλουν απλώς να προσδιορίζουν εύκολα τους ρόλους και τις αρμοδιότητες σε κάθε θέση εργασίας. Εάν αλλάζετε κατεύθυνση σταδιοδρομίας, ένα χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό για έναν υπεύθυνο προσλήψεων, ο οποίος θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που φέρνετε παρά για τις λεπτομέρειες της εμπειρίας σας σε έναν άσχετο τομέα. Εάν δεν έχετε ιδιαίτερα επιτεύγματα ή σημαντικά αποτελέσματα στην καριέρα σας, η προσέγγιση ανά θέση εργασίας μπορεί να περιγράψει λεπτομερώς τις κύριες αρμοδιότητές σας και να αφαιρέσει την έμφαση από τα βασικά επιτεύγματα, κάτι που αναμένεται περισσότερο σε ένα λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα. Τύπος 2: Λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα
Σε αντίθεση με το χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα, το λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα δίνει έμφαση στις δεξιότητες και τις γνώσεις σας και όχι στη χρονολογική σειρά της μέχρι σήμερα απασχόλησής σας.
Αν και γενικά δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή από τους περισσότερους υπεύθυνους προσλήψεων, ορισμένες θέσεις ανώτερων στελεχών απαιτούν ένα λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα να συνοδεύει ένα χρονολογικό, ώστε να μπορούν να προσδιοριστούν σαφώς οι βασικές δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους.
Πώς να δομήσετε ένα λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα;
Ένα λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα ξεκινά συνήθως με ένα προσωπικό προφίλ, το οποίο υπογραμμίζει τα επιτεύγματα, τις δεξιότητες και τις προσωπικές ιδιότητες που διαθέτετε.
Στη συνέχεια, ακολουθεί μια σειρά από ενότητες, καθεμία από τις οποίες αφορά μια διαφορετική δεξιότητα ή ικανότητα. Τα τμήματα αυτά θα πρέπει να είναι διατεταγμένα κατά φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας.
Αντί να εστιάζετε σε κάποια συγκεκριμένη θέση εργασίας, θα πρέπει να περιγράφετε την εμπειρία σας στο σύνολό της. Εφόσον δεν περιγράφετε λεπτομερώς κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε οποιεσδήποτε δεξιότητες ή εμπειρία που αποκτήσατε σε εθελοντική ή μη αμειβόμενη εργασία.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα (+) Μειονεκτήματα (-) Εάν αλλάζετε συχνά θέσεις εργασίας ή η εμπειρία σας είναι ένας συνδυασμός φαινομενικά άσχετων θέσεων εργασίας ή εάν έχετε πολλά κενά στη σταδιοδρομία σας, ένα λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα θα σας βοηθήσει να δώσετε έμφαση σε αυτό που έχετε να προσφέρετε συνολικά και όχι στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Στους περισσότερους εργοδότες δεν αρέσει αυτός ο τύπος βιογραφικού σημειώματος, καθώς προτιμούν να βλέπουν ξεκάθαρα τι έχει κάνει ο υποψήφιος και εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν ο υποψήφιος προσπαθεί να κρύψει κάτι. Εάν δεν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία, μπορεί να δυσκολευτείτε να επισημάνετε τα επιτεύγματά σας σε ξεχωριστή ενότητα. Τύπος 3: Συνδυασμένο βιογραφικό σημείωμα
Ένα συνδυασμένο βιογραφικό σημείωμα ακολουθεί τόσο τη χρονολογική όσο και τη λειτουργική μορφή, γεγονός που καθιστά το βιογραφικό σημείωμα ελαφρώς μεγαλύτερο από το κανονικό. Ωστόσο, προσφέρει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο τύπων βιογραφικού σημειώματος και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής δομή για χρήση.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα (+) Μειονεκτήματα (-) Ιδανική μορφή αν έχετε μια ισχυρή εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας με πολλά επιτεύγματα Μεγαλύτερη διάρκεια από ένα λειτουργικό ή χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα, οπότε μπορεί να απωθήσει ορισμένους εργοδότες. Σας επιτρέπει να πουλήσετε τα δυνατά σας σημεία καθώς και την εμπειρία σας Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν μικρή εμπειρία ή επιτεύγματα Δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν κενά απασχόλησης
Κατάλογος ελέγχου δεξιοτήτων
Για να μη χάσετε καμία από τις δεξιότητές σας, έχουμε ετοιμάσει έναν σύντομο κατάλογο ελέγχου δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις δεξιότητές σας και να τις συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας σημείωμα.
Διαπροσωπικές δεξιότητες
- Επικοινωνία και διαπραγμάτευση με τους πελάτες
- Διαχείριση και εποπτεία ατόμων
- Ανλαθεση εργασίας σε άλλους
Συνεργατικές δεξιότητες
- Επικοινωνία σε μικρές ομάδες
- Υλοποίηση σεμιναρίων
- Παρουσίαση και στήριξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων
- Διαπραγμάτευση σε ομάδες
- Συμμετοχή σε ομαδικές συζητήσεις
- Ενημέρωση ομάδας
- Ευθύνη διαχείρισης συνεδριάσεων
Εμπορικές δεξιότητες
- Διαχείριση ή εκτέλεση προϋπολογισμού
- Εντοπισμός πιθανών αγορών
- Ανάπτυξη νέας επιχείρησης
- Σχεδίαση εκστρατείας μάρκετινγκ
- Προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών σε πελάτες
- Προώθηση ή πώληση μέσω τηλεφώνου
- Ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών πωλήσεων
Ερευνητικές δεξιότητες
- Έρευνα ενός θέματος
- Συλλογή πληροφοριών με συνεντεύξεις
- Έλεγχος πληροφοριών για σφάλματα/αποδεικτική ανάγνωση
- Ανάλυση πληροφοριών
- Οργάνωση ή ταξινόμηση δεδομένων
- Ανάκτηση πληροφοριών
- Σύνταξη αναφορών
Πρακτικές ικανότητες
- Χειρωνακτική επιδεξιότητα
- Ικανότητα/δύναμη/ταχύτητα
- Χειροτεχνία/ραπτική/υφαντική
- Βαφή/φινίρισμα/αποκατάσταση
- Πλύσιμο/καθαρισμός ή προετοιμασία
- Ρύθμιση ή συναρμολόγηση
- Καλλιέργεια/φροντίδα
Λέξεις-κλειδιά
Υπάρχουν ορισμένες λέξεις που ξεχωρίζουν σε ένα βιογραφικό σημείωμα, οι οποίες συχνά αποκαλούνται λέξεις-κλειδιά. Οι ακόλουθοι τομείς εργασίας και οι σχετικές λέξεις μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας σημειώματος:
- Αντιμετώπιση της ρουτίνας: συνειδητότητα, συνέπεια, έλεγχος, αντιμετώπιση, ανταπόκριση, αποτελεσματικότητα, διαχείριση, εκτέλεση
- Συνεργασία με άλλους: συμβουλευτική, συνεργασία, διευκόλυνση, καθοδήγηση, διαχείριση, διαπραγμάτευση, συμμετοχή, παρουσίαση, εποπτεία
- Αναφορά επιτευγμάτων: ολοκλήρωση, επίτευξη, συνδιοργάνωση, δημιουργία, ανάπτυξη, διαμόρφωση, ανανέωση, σύσταση
- Επίλυση προβλημάτων: υλοποίηση, βελτίωση, πρωτοβουλία, διερμηνεία, εκκίνηση, έμπνευση, εισαγωγή, διερεύνηση
- Επίδειξη πρωτοβουλίας: δημιουργία, σχεδιασμός, ανάπτυξη, επινόηση/εφεύρεση, διεύθυνση, καθιέρωση, διαμόρφωση, καινοτομία, κίνητρο, διαπραγμάτευση, διοργάνωση
- Επιπλέον συμβουλές για τη σύνταξη ενός καλού βιογραφικού
Επιπλέον συμβουλές για τη σύνταξη ενός καλού βιογραφικού
Η σειρά των τμημάτων που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, καθώς και οι τίτλοι των διαφόρων τμημάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο για την προετοιμασία του βιογραφικού σας σημειώματος.
Επιπλέον:
- Να είστε σύντομοι και περιεκτικοί, 2-3 σελίδες είναι αρκετές,
- Χρησιμοποιήστε κουκκίδες και πολύ σύντομες παραγράφους,
- Χρησιμοποιήστε μια τυπική γραμματοσειρά όπως η Arial, είναι ευχάριστη και ευανάγνωστη.
- Τέλος, αν το θεωρείτε κατάλληλο, μπορείτε να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας σημείωμα βάζοντας μια μικρή φωτογραφία σας στην πρώτη σελίδα (προαιρετικό, προτείνουμε να προσθέσετε τη φωτογραφία σας μόνο αν απαιτείται στην αγγελία της θέσης εργασίας).
Βιογραφικό & οπτικα στοιχεία
Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε ένα πρότυπο, μπορείτε να κάνετε αλλαγές για να διασφαλίσετε ότι το βιογραφικό σας θα ξεχωρίζει. Ο καλύτερος οπτικός σχεδιασμός για το βιογραφικό σας σημείωμα εξαρτάται από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε.
Η απόφαση για το αν το βιογραφικό σας σημείωμα θα μπει στη στοίβα των ΝΑΙ ή των ΟΧΙ λαμβάνεται συνήθως στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα. Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε κατά νου δύο πράγματα:
- Θα πρέπει να είναι εύκολο για τον εργοδότη σας να ξεφυλλίσει το βιογραφικό σας σημείωμα.
- Οι πιο σημαντικές πληροφορίες πρέπει να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.
Αφού γράψετε... μερικές βασικές ερωτήσεις για την αξιολόγηση του βιογραφικού σας σημειώματος!
Είναι σαφές και ευανάγνωστο;
Είναι το γραπτό βιογραφικό σημείωμα κατάλληλο για την κενή θέση εργασίας/τον τομέα για τον οποίο υποβάλλω αίτηση;
Επισημαίνει το βιογραφικό σημείωμα επαρκώς τις δεξιότητες και τα προσόντα μου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση για την οποία υποβάλλω αίτηση;
Επιπλέον, αν αποφασίσετε να αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα μια οπτική αναπηρία, θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε: θεωρείται η οπτική μου κατάσταση ως πλεονέκτημα ή εμφανίζεται ως αδύνατο σημείο;
Λάβετε ανατροφοδότηση από άλλους
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ζητήστε από κάποιον που δεν έχει προβλήματα όρασης να ελέγξει το βιογραφικό σας σημείωμα για μορφοποίηση και άλλα θέματα, όπως γραμματικά ή ορθογραφικά λάθη. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για κάθε άτομο που συντάσσει βιογραφικό σημείωμα, καθώς είναι δύσκολο να τελειοποιηθούν μόνο εγγράφως.Εν κατακλείδι, συνιστούμε ανεπιφύλακτα στα άτομα με προβλήματα όρασης που αναζητούν εργασία, να επιδιώξουν επαφή με συμβούλους σταδιοδρομίας (ή συναφείς επαγγελματίες) στη χώρα τους. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν βοήθεια για τον εντοπισμό και την επιλογή ρεαλιστικών επαγγελματικών στόχων, και μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε ζητήματα οπτικής φύσης κατά τη σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος.